Tekenregels en software

Tell Me More

Tekenregels

Snijden

We kunnen elke digitale lijntekening (vectortekening) uitsnijden. De makkelijkste manier om deze te maken is door gebruik te maken van vector-tekenprogramma's. Enkele voorbeelden van dit soort programmas vind je hier.

 • Bestandsformaten: Wij kunnen zonder problemen werken met .ai, .svg, .eps, .cdr, .dxf bestanden.
 • Schaal: Teken alles 1:1 met millimeters als eenheid.
 • Kader: Teken een blauw kader (RGB 0,0,255) dat de grootte van de plaat moet aanduiden. Geef de maat van dit kader ook mee met uw bestelling, om elk misverstand uit te sluiten.
 • Kader: Positioneer snijlijnen min. 5mm van de rand.
 • Plaats de uit te snijden onderdelen in dit kader. Puzzel ze zo efficient als u wilt op de plaat maar houd minstens 1mm plaats tussen verschillende uit te snijden objecten.
 • Meerdere platen: Passen uw stukken niet op een plaat? Maak dan voor elke plaat een aparte tekening.
 • Explode text: Hoewel de meeste vector-tekenprogramma's met tekst kunnen werken, kunnen onze machines dat niet. Maak outlines(strokes) van alle text (dmv. "create outlines" in Adobe Illustrator en "explode" in CAD programma's.
 • Verwijder dubbele lijnen.
 • Verwijder alle overbodige elementen: Fills en hatches kunnen verkeerde resultaten opleveren. Verwijder ook alle maataanduidingen en hulplijnen zodat deze ook niet per ongeluk uitgesneden kunnen worden.
 • Wij kunnen u altijd helpen met het opmaken van uw tekening tegen een gepaste uurprijs. Voor meer info: zie prijzen.

Graveren

 • Bestandsformaten: Wij kunnen werken met alle courante afbeeldingsformaten (denk aan .jpeg, .png, ...).
 • Puur Zwart-Wit is vereist, grijswaarden werken niet. De zwarte stukken worden gegraveerd, met de witte stukken gebeurt niets.
 • Vectortekeningen: Vectortekeningen kunnen ook gegraveerd worden. In dit geval dient u wel goed aan te geven welke vormen gegraveerd moeten worden. (bvb door deze vlakken te vullen met zwart).
 • Complexe gravures: Complexere gravures waar verschillende diepten en meerdere schakeringen in moeten voorkomen zijn ook mogelijk. Om dit af te spreken neemt u best even contact met ons op.
 • Diepte/sterkte: De meest variabele factor bij gravures is de diepte/sterkte van de gravure. Het effect hiervan verschilt danig van materiaal tot materiaal. Wij kunnen deze instellingen zelf kiezen, maar indien u een zekere diepte/donkerheid van de gravure in gedachte hebt kunt u best even langskomen om dit aan de hand van testjes of voorbeelden af te spreken.
 • Wij kunnen uw afbeelding voor u omzetten in zwart-wit:. Hiervoor neemt u best even contact met ons op. Wij voeren de handeling uit en sturen de afbeelding door vooraleer we deze graveren.

Software tutorials

Lasersnijden

Voor het lasersnijden of lijngraveren kunnen wij zonder problemen werken met .ai, .svg, .eps, .cdr, .dxf bestanden. Andere vectorbestanden zijn mogelijks ook verwerkbaar, maar hiervoor neemt u best eerst even contact met ons op. Hieronder geven we een lijstje mee van een aantal goede programma's voor het maken van vectortekeningen. Het vergt altijd enige tijd om een programma aan te leren, maar gelukkig is hiervoor een breed scala aan tutorials en handleidingen te vinden via Google en Youtube. Als u de basics onder de knie hebt is het erg gemakkelijk om een laserbaar bestand op te leveren. Voor de puristen geven we voor alle programma's een goede online handleiding mee voor het optimaliseren van een lasersnijbare tekening. Het doorlezen en uitvoeren van deze stappen kan u tijd en geld besparen.

 • Adobe Illustrator is een goed all-round grafisch vector-tekenprogramma. Er is een gratis proefversie beschikbaar. Een goede handleiding met alle mogelijk tips & tricks voor het tekenen van een optimaal laser-snijdbare tekening in Adobe Illustrator is: deze tutorial.
 • Coreldraw is een tweede zeer sterk all-round grafisch vector-tekenprogramma. Ook hiervoor is een gratis proefversie beschikbaar. Een goede handleiding met alle mogelijk tips & tricks voor het tekenen van een optimaal laser-snijdbare tekening in CorelDraw is: deze tutorial.
 • Inkscape: In tegenstelling tot de twee eerste commerciele varianten is Inkscape volledig gratis. De software is minder all-round en iets beperkter, maar zeker voor lasertoepassing is het een volwaardig alternatief. Je kunt het gratis downloaden. Voor inkscape is deze tutorial erg goed voor het opmaken van een goed laserbare tekening.
 • AutoCAD is een professioneel 2D CAD programma dat voor de technische tekeningen en toepassingen in de bouw gebruikt wordt. Voor mensen zonder achtergrond in technisch tekenen zal dit minder intuitief zijn om aan te leren, desalniettemin is het ook erg geschikt voor het opmaken van laserbare bestanden. Dit is een goede handleiding voor het optimaal opmaken van een Autocad bestand om te laseren.
 • TurboCAD is een goedkoper maar ook zeer competent alternatief voor Autocad. Het is erg gelijkaardig, hiervoor bestaat ook een goede handleiding voor het opmaken van een optimaal laserbaar bestand.
 • 3D tekenprogramma's: Voor de meeste 3D tekenprogramma's (denk aan Google Sketchup, Rhino, Solidworks, Autocad Inventor,...) zijn er talloze manieren om vlakken in een 3D programma te exporteren naar een (2D) vectorformaat. De beste manier om een geschikte methode te vinden is te Googlen. Goede zoektermen zijn: "<naam tekenprogramma> export for lasercutting" , "<naam tekenprogramma> export to .svg" en "<naam tekenprogramma> export to .dxf". Breng ons zeker op de hoogte wanner u een goede methode vindt, we zetten ze er graag bij op de website.
 • Alternatieven: Dit zijn zeker niet de enige mogelijke programmas voor het opmaken van een laserbaar bestand. In principe kan een laser-tekening opgemaakt worden met elk programma dat een vectorformaat kan opleveren. .ai, .svg, .eps, .cdr en .dxf zijn voorbeelden van dit soort bestanden, maar zeker niet de enige mogelijkheden. Vectorformaten kunnen in de regel op een eenvoudige manier in elkaar omgezet worden. Indien u met een ander programma werkt is het zeker de moeite om een van de bovenstaande tutorials snel te bekijken. In alle tutorials komen namelijk dezelfde interessante best practices voor het opmaken van een optimaal laserbaar bestand terug, het grootste deel hiervan is zonder meer toepasbaar in elk ander tekenprogramma.

Lasergraveren

Voor het gewone Lasergraveren ligt het stukken eenvoudiger. Hiervoor kunnen we werken met elke gewone zwart-wit afbeelding in de meeste afbeeldingsformaten (.png, .jpeg, ...). Het graveren van vectorbestanden is ook mogelijk, als u goed aangeeft welke stukken gevuld moeten zijn, en welke niet.

Combo snijden en graveren

Ook een combinatie van snijden en graveren is mogelijk. De eenvoudigste manier om dit uit te voeren is het importeren van een zwart-wit afbeelding in een vectorprogramma, en de combinatie van afbeelding en uit te snijden vectoren door te sturen. Wij kunnen uiteraard ook snijbestand en een graveerbestand combineren op voorwaarde dat u duidelijk aangeeft hoe beide ten opzichte van elkaar gepositioneerd moeten zijn.